Tips & FAQ's

Of u nu meer wilt weten over het claimproces, uw rechten als slachtoffer, of hoe u het beste met verzekeringsmaatschappijen kunt omgaan, wij hebben de antwoorden. Onze uitgebreide gids is ontworpen om u te ondersteunen en te informeren over de stappen die nodig zijn om uw schadevergoeding te maximaliseren en een eerlijke behandeling te krijgen. Laat ons u helpen de weg naar herstel te vergemakkelijken met onze deskundige inzichten en praktische adviezen.

Frequently Asked Questions

Na een ongeval heeft u recht op schadevergoeding voor verschillende schadeposten, waaronder hulp in huishouden, inkomensschade, reiskosten, medische kosten, kinderopvang, studieachterstand en eventueel smartengeld. Voor informatie over welke schadeposten u kunt claimen, neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Zie ook: Materiële schade en Smartengeld

De kosten voor de behandeling van uw letselschadezaak door Brabant Personenschade zijn kosteloos wanneer de aansprakelijkheid voor het ongeval is erkend door de tegenpartij. Indien de aansprakelijkheid niet wordt erkend, kan uw zaak alsnog kosteloos worden behandeld. Neem contact met ons op voor meer informatie over de kosten.

Nadat de aansprakelijkheid door de verzekeraar wordt erkend wordt een berekening gemaakt van uw schade. In veel gevallen zullen er tussentijdse voorschotten worden uitgekeerd. Heeft u vragen over letselschade? Onze juridische medewerkers staan voor u klaar. U kunt ons bellen of een bericht sturen voor duidelijke antwoorden.

Aansprakelijkheid wordt bepaald volgens het Nederlandse recht. Dit systeem van regels bepaalt wie verantwoordelijk is voor uw schade. Wilt u weten wie aansprakelijk is voor uw letselschade? Neem telefonisch contact met ons op om uw zaak te bespreken. Onze letselschadejuristen kunnen u informatie geven over de aansprakelijkheid.

Letselschade betreft schade die u lijdt door lichamelijk of geestelijk letsel waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Dit kan voortkomen uit verschillende situaties zoals verkeers- of bedrijfsongevallen, ongevallen met een dier of gebrekkige producten. Letselschade ontstaat wanneer u door toedoen van een ander letsel, kwetsuur, blessure of verwonding heeft opgelopen en hier hinder van ondervindt.

Ja, als u slachtoffer bent van een verkeersongeval en een ander hiervoor aansprakelijk is, heeft u recht op schadevergoeding. Deze vergoeding dekt de kosten en schade die voortvloeien uit het ongeval. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding en de hoogte hiervan? Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Zie ook: Letselschadetest

In het letselschadetraject wordt eerst de aansprakelijkheid van de tegenpartij vastgesteld. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, wordt de schade geïnventariseerd en wordt medische informatie opgevraagd. Onze medisch adviseur geeft advies over de schade en het genezingstraject. Daarna wordt bekeken of de zaak kan worden afgewikkeld. Wilt u weten hoe uw letselschadetraject zal verlopen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor informatie.

De hoogte van de schadevergoeding hangt af van verschillende factoren zoals:

-Het soort letsel
-De ontstane beperkingen
-Leeftijd
-Beroep van het slachtoffer
– Andere relevante omstandigheden

Zie ook: Smartengeld

Een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) dekt de schade van de bestuurder en passagiers in geval van een ongeval. Als u betrokken bent bij een auto-ongeluk waarbij u zelf schuldig bent of een eenzijdig ongeval heeft meegemaakt, kunt u uw schade vaak zelf vergoeden. Met een SVI-verzekering kunt u echter uw eigen schade claimen. Let op: Een SVI is anders dan een Ongevallen Inzittenden Verzekering (OIV), die geen volledige schadevergoeding voor uw letsel biedt.

Een kettingbotsing is een aanrijding waarbij ten minste drie voertuigen achter elkaar botsen. Dit verschilt van een kop-staartbotsing, waarbij twee voertuigen op elkaar botsen. Het kan complex zijn om te bepalen wie verantwoordelijk is voor welke schade bij een kettingbotsing. Bent u betrokken bij een kettingbotsing en heeft u letselschade? Laat een letselschade specialist u adviseren over wie de schade moet vergoeden.

Een kop-staartbotsing is een veelvoorkomend type auto-ongeluk waarbij een voertuig een ander voertuig van achteren aanrijdt. De bestuurder van het achterop komende voertuig is doorgaans aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Heeft u letselschade opgelopen door een kop-staartbotsing? Laat een letselschade specialist gratis voor u uitzoeken of u recht heeft op schadevergoeding.

Een eenzijdig ongeval betreft een situatie waarbij slechts één verkeersdeelnemer betrokken is. Dit kan gebeuren door het verlies van de controle over het voertuig, botsen tegen een object zoals een boom, of in het water terechtkomen. Bent u betrokken geweest bij een eenzijdig ongeval en heeft u letselschade opgelopen? Schakel een letselschade specialist in om uw schade te claimen. Als u een SVI-verzekering heeft, kan uw letselschade mogelijk worden vergoed. Passagiers die verwondingen hebben opgelopen bij een eenzijdig ongeval kunnen ook kosteloos worden bijgestaan.

Immateriële letselschade betreft een vergoeding voor psychisch en emotioneel leed dat voortkomt uit een ongeval. Dit kan bestaan uit pijn, angst, ergernis en gemis aan levensvreugde. Het vaststellen van immateriële schade kan moeilijk zijn, omdat het lastig is om emoties in een geldbedrag uit te drukken. Heeft u immateriële letselschade opgelopen? Laat een letselschade specialist contact met u opnemen om te beoordelen hoeveel smartengeld u kunt claimen.

Materiële letselschade betreft financiële schade die direct kan worden gekwantificeerd, dit omvat kosten zoals medische uitgaven, woningaanpassingen, huishoudelijke hulp en inkomensverlies. Voorbeelden zijn verlies van inkomen, kosten van zorg en hulpmiddelen, extra reiskosten, en juridische kosten. Het vaststellen van de hoogte van materiële schade kan complex zijn.

Heeft u materiële schade opgelopen? Laat een letselschadespecialist contact met u opnemen voor een compleet overzicht van uw schade en de mogelijkheden voor vergoeding.

Tips voor het afhandelen van letselschade

  1. Bewijs de toedracht van het ongeval
  2. Na een ongeval is het cruciaal om te bewijzen dat de wederpartij een fout heeft gemaakt en dat u letsel heeft opgelopen. Maak foto's van de ongevalslocatie en noteer zo gedetailleerd mogelijk de toedracht van het ongeval.
  3. Zoek medische zorg
  4. Ga altijd, ook als u denkt dat het niet noodzakelijk is, naar uw huisarts na een ongeval. Dit is belangrijk om vast te stellen dat uw medische klachten en letsel door het ongeval zijn veroorzaakt. Wacht niet met het bespreken van uw klachten met uw huisarts of andere zorgverleners.
  5. Schakel een letselschadebureau In
  6. Het inschakelen van een letselschadebureau kan essentieel zijn. Als de wederpartij aansprakelijk is, worden de kosten voor het bureau doorgaans door hen vergoed.
  7. Bewaar uw bewijsstukken
  8. De verzekeraar kan om bewijsstukken van uw schade vragen. Bewaar daarom alle relevante documenten zoals bonnetjes, rekeningen, salarisstroken en arbeidscontracten.
  9. Documenteer uw klachten en genezing
  10. Noteer zo precies mogelijk uw klachten en beperkingen na het ongeval en houd de voortgang van uw genezing bij. Dit helpt bij het vaststellen van de omvang van uw schade.
  11. Vraag tijdig om een voorschot
  12. Voorkom financiële problemen door tijdig een voorschot op de schade door uw belangenbehartiger te laten claimen.
  13. Vraag advies voordat u afsluit
  14. Vraag altijd advies aan uw letselschadeadviseur voordat u een letselschadezaak definitief afwikkelt. Na afronding kunnen nieuwe schadeposten meestal niet meer worden geclaimd.
  15. Wees geduldig en communiceer goed
  16. Houd er rekening mee dat een gemiddelde letselschadezaak in Nederland één tot twee jaar kan duren. Soms is een stevige strijd met de verzekeraar nodig om de maximale schadevergoeding te verkrijgen. Een goed opgebouwd dossier en goede communicatie met uw letselschadeadviseur kunnen de behandeltijd verkorten.